BLOG Merel Janssen

Als eigenaar en oprichter van Het Veerkwartier schrijf ik  – Merel Janssen (47 jaar) – af en toe iets persoonlijk over het reilen en zeilen van als ondernemer van bij Het Veerkwartier.

27 september 2022

Wow, wat een seizoen! Die kan wat mij betreft de boeken in als heel bijzonder & interessant. Wat we dit jaar allemaal hebben meegemaakt is de afgelopen zeven jaar nog niet voorbij gekomen.

Nog maar twee weekjes gewoon open. Deze herfst en winter is het niet C. die onze deuren sluit, maar hebben we zelf besloten om regulier dicht te gaan. Misschien gezien de hoge energie rekening een heel verstandig besluit. Wat was het mooi geweest als we in november hadden kunnen starten met bouwen van ons energieneutraal paviljoen. Is dat cynisch, jazeker dat is het!  Deze week leveren wij de laatste stukken in en dan gaat het vergunningscircus hopelijk eindelijk de laatste fase in.*

Naast nog 2 weken (t/m vrijdag 7 oktober) gewoon open – voor ontbijt I koffie I taart I lunch I borrel en diner – vooral ook heel leuk & druk met voorbereidingen van VEERSTOCK. Ons eind van het seizoen sluit feestje. Tijdens VEERSTOCK nemen we jullie 2 dagen – beetje nostalgisch dat wel – mee naar vervlogen tijden om samen de flower power & discotijd te her beleven. De programmering is op een haar naar rond. Met live optredens van Jorick van Norden, Joost Dobbe, Jellow Fox & Lobster Claw. DJ’s Frank van B (manlief) & LXL, Tim Jules, Funky Vinyl & Big Jimmy and His 7inches. De marktkramen worden gebouwd. Voor die tijd we gaan nog even een pizza oven van klei leren bouwen en het retro deco is in voorbereiding.

VEERSTOCK is overdag gratis en in de avond is onze discokas exclusief en alleen met tickets. Met heel bijzonder DJ no body knows & DJ Guzz op zaterdagavond en op zondagavond niemand minder dan Brain S & ENO-C. Met het goede nieuws er zijn nog kaarten!

Goed om te weten dat wij vanaf 1 november voor iedereen open gaan die graag een feestje of borrel wil organiseren. Heb je iets leuks stuur ons even een mail. Of kom vooral naar de Kunstlijn, ons hiphopfeestje, kerstzang of racletavond komende maanden. Maar vooral hoop ik jullie op VEERSTOCK te zien op 8 & 9 oktober. Dan gaan we samen dansen!

23 augustus 2022

We gaan gewoon nog een jaartje door in de huidige vorm van Het Veerkwartier: met twee zeecontainers, een kas, een houten hut, een stretchtent, een eiland op het mooiste plekkie in de natuur van Haarlem. Daar waar wij dachten deze oktober ons huidige paviljoen te ontmantelen om ons nieuwe circulaire paviljoen natuurinclusief te bouwen zijn wij helaas genoodzaakt om onze nieuwbouw plannen uitstellen.

Een lang verhaal kort: iets met vergunning. We dachten dat alle signalen op groen stonden en dat wij – na een procedure van 10 maanden afgelopen mei 2022 eindelijk de vergunning zouden ontvangen voor het bouwen van ons nieuwe paviljoen. Maar blijkbaar dacht de gemeente daar net even anders over en vraagt om extra onderzoeken.

De gemeente Haarlem heeft geprobeerd om het aan ons uit te leggen, maar als ondernemer is het moeilijk te begrijpen hoe bepaalde ambtelijke processen lopen en werken. Te meer omdat de gemeente – de afgelopen jaren –  altijd betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de plannen van Het Veerkwartier & de Veerplas. Het is daarom des te jammer (understatement) dat de ontwikkeling van het nieuwe Veerkwartier nu on hold staat.

Maar het is wat het is. Wij vinden het belangrijk om het zorgvuldig te doen en hebben besloten om niet eerder verder te gaan met de ontwikkeling (lees nog meer geld uitgeven) tot dat wij de zekerheid hebben van de vergunning. En – zoals de titel van deze mail – ieder nadeel heeft haar voordeel. Wij zijn plannen aan het maken voor het komende seizoenen en het nieuwe jaar. Iets met een buitenkeuken, het terras aanpakken waar nu echt de gaten invallen, nieuwe gerechten op de kaart, veel eigen programmering en het eiland van Het Veer vol in gebruik met o.a. avonturen op het eiland.

4 juni 2022

Eindelijk !
Ook weer in de avonden open. Afgelopen maanden waren wij noodgedwongen een dagzaak. Door tekort aan mensen was het niet anders. Als ondernemer doet dat pijn, maar je weet ook dat je het niet anders kan voor het behoud van je mensen. Maar terug naar het goede nieuws: vanaf heden zijn ook in de avonden weer open. Dus jullie worden niet meer om  om 18 uur van ons fijne terras gestuurd. Dinsdag tm zondag zijn wij sowieso open van 10 tot 21.00 uur en soms langer omdat we een feestje hebben en dan is ons terras vaak gewoon open voor andere gasten.

Onze MENUKAART  is iets uitgebreid. Iets meer keuze in gerechten en snacks. En soms hebben we een burgerbar op het terras. Gewoon omdat het kan!

De zon schijnt en gelukkig regent het af en waardoor de natuur ook weer gelukkig is. En het gras groeit op het eiland van Het Veer. Afgelopen maanden heel hard gewerkt op HET EILAND VAN HET VEER. En we vinden het een beetje spannend om het te doen, maar zaterdag 4 juni gaat de deur van het eiland voorzichtig open voor iedereen die leuk & lief is. En dat klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het wel zo. Het eiland is met zoveel liefde, tijd en aandacht gecreëerd en we willen dat het eiland zoveel mogelijk openbaar is. En we hopen dat alle bezoekers het met respect behandelen. Zoals het hoort zeg maar.

 

22 september 2021

Normaal kijk je als ondernemer eigenlijk altijd vooruit. Maar deze achterliggende periode is niet per se normaal. Het doet pijn dat bepaalde sectoren en daarmee mensen niet gezien worden. Als buiten plek – met veel ruimte – hebben we het niet zo slecht. Maar het is ook gek om daar dan maar een soort van tevreden over te zijn. Want 10 maanden dicht in de afgelopen 1,5 jaar dat is om te huilen.

Het is wel fijn om je te berusten en vooral vooruit te kijken. Alleen is het jammer dat het vooruitzicht op de korte termijn niet perse fijn is. Met de corona toegangspas in het verschiet. Natuurlijk vind ik daar wat van! Het is volledig K. om ergens toe gedwongen te worden waar je niet achter staat. Vorige week riep alles in mij: de barricades op! “Zijn ze daar helemaal gek geworden. Ik doe niet meer mee! Geef mij maar weer de 1,5 meter.”

Want voor ons is deze update van het coronabeleid geen versoepeling. Gelukkig zijn ze in Den Haag in iedere geval zo wijs om de coronapas niet voor het terras te verplichten. En gelukkig is ons terras enorm! En hebben we vanaf 28 september een 10 x 10 meter stretchtent die de herfst en de winter blijft staan. Zo hebben we voor iedereen wat wils plek – met en zonder – en is daarmee iedereen welkom bij Het Veerkwartier. En voor het eerst sinds het bestaan van Het Veerkwartier ben ik heel blij dat onze toilet buiten is.

Wat mij de afgelopen 1,5 jaar vooral heeft geholpen is dat wij iets hebben om naar uit te kijken. Het nieuwe Veerkwartier. Nieuwe plannen maken, bijsturen op de nieuwe werkelijkheid met de overtuiging nooit meer dicht te willen. Maar eerst nog een heel jaar zoals we nu zijn. Goed om te weten is dat wij in de herfst en winter ook open zijn.

4 april 2022

Zo! Dat was best intensief die afgelopen maanden: Anticiperen op de steeds weer nieuw opgelegde corona maatregelen. Om uiteindelijk in december & januari toch weer verplicht te worden om je zaak te sluiten voor de zoveelste keer. En je vergeet het bijna want Corona lijkt voorbij te zijn, maar je voelt het nog wel. Of ten minste ik wel. Corona heeft veel stuk heeft gemaakt. Op heel veel gebieden.  Als ondernemer in de horeca ben ik mijn wonden aan het likken en ondertussen – samen met mijn team – door aan het schakelen naar de zesde versnelling. Natuurlijk heel blij dat de agenda vol zit en de reserveringen binnen stromen. Alleen krijgen we met moeite de personeelsplanning rond. De naweeën van corona. Veel mensen  zijn wat anders gaan doen, want horeca is onzeker, het is hard werken en je maakt lange dagen. Maar laten we niet vergeten wordt hoe leuk en goed het is om te werken in de horeca. Dat je als jongding in de horeca klaargestoomd wordt om het leven aan te kunnen. Dat je dat op snelle brommer op niet perse leert. Qua salaris kunnen we niet op tegen de verdienste als bezorger, maar er is meer dan alleen geld. En het is mooi om te zien dat er nog steeds jongelui zijn die voor horeca kiezen.

Dinsdag 7 september 2021

In 2015 werden wij voor gek verklaard om aan De Veerplas iets te starten. Met lef, doorzettingsvermogen, creativiteit en enthousiasme is Het Veerkwartier wat – ons betreft – uitgegroeid tot een hele fijne plek. Wij durven zelfs te zeggen dat Het Veerkwartier waarde heeft toegevoegd aan het Veerplas gebied & aan Haarlem en omstreken.

Hoe leuk, lief en creatief ons hutje ook is. Het is een beetje op. Het huidige Veerkwartier is ooit voor tijdelijk gebouwd en het is altijd de bedoeling geweest dat er een vast paviljoen aan de Veerplas zou komen. Wij zijn ontzettend blij dat Het Veerkwartier mag blijven. Mede dankzij onze gasten en fans heeft Het Veerkwartier de werving gewonnen om een permanent paviljoen te bouwen aan de Veerplas.

Met onze visie en liefde voor het gebied wordt begin oktober 2022 het tijdelijke paviljoen ontmanteld. Wij gaan zoveel mogelijk materialen van ons huidige paviljoen hergebruiken. Deels op het eiland: plantenbakken van onze houtenhut en steenschotten, meubilair van de pergola. Tafels en stoelen worden opgeslagen en opgeknapt om straks weer onze sfeer te maken.

Het Veerkwartier wordt nieuw, maar met de sfeer komt het echt goed. Daar gaan wij voor zorgen. Met een eigen (re)creatieve en culturele (buiten) programmering voor jong & oud zorgt Het Veerkwartier nu en straks voor de ideale buitenplek van Haarlem.

 

Maandag 29 juni 2021

Wat een malle tijd. Het gevoel heerst: We mogen weer! En misschien leven we met zijn “allen” wel een beetje als een struisvogel: met ons kop in het zand. Maar voor nu is dat even heel fijn!

Als ondernemer weiger ik om te leven in angst. Wat ik probeer te doen is mijn verantwoordelijkheid pakken voor de plek, mijn mensen en de omgeving. Het zo goed mogelijk doen binnen de mogelijkheden die er zijn. De horeca heeft het afgelopen maanden ontzettend zwaar gehad. Wat ik graag met jullie wil delen is een mooi stuk van Wouter Verkerk – ter lering en vermaak –  over wat er aan speelt in horecaland van ‘Ze hebben wel onervaren personeel daar hoor…’ 

Nu er meer mag zijn ook wij weer programmeren. Want naast lekker eten & drinken is Het Veerkwartier vooral een plek voor leuke dingen. Afgelopen week hadden wij lokatietheater

tgLava met de voorstelling van de Melkboer. Een feestje was het! Heel misschien dat ze deze zomer nog een keer komen. Vanaf begin juli weer artiesten bij ons op het terras,  Kledingruilen op het gras. En weer FilmFest aan het water: de buitenbioscoop van Haarlem.

Op een mooie geweldige zomer!
En niet vergeten lief zijn voor elkaar.

 

Vrijdag 14 mei 2021

Eindelijk! We zijn weer een open. Weliswaar alleen met het terras, maar jullie kunnen weer genieten van onze plek, buiten zijn, goede koffie en lekker eten. Het is fijn! En vanaf volgende week mogen we “zelfs” tot 20 uur een Rutte Daghap serveren. Mooi dat onze minister president zich zelfs al bemoeit met onze menukaart. Is dat cynisch? Ja dat is het.

Zaterdag toch nog even een kleine verbouwing gedaan (eigenlijk mocht ik van mijzelf even geen boormachine meer aanraken). Maar het weer was zo slecht en we hadden het rustig. En onder het mom van dat wat ze in de stad kunnen, kunnen wij ook heeft ook Het Veerkwartier nu een verwarmd en overdekt terras. Heerlijk zitten in onze Veranda. Zelfs met de moesson regen van afgelopen weekend deert ons niets meer.

Van de week met onze mensen een aftrap gehad voor dit seizoen. Met bekende gezichten en nieuwe meiden en jongens achter de bar, in de spoel en op het terras. En van het weekend zorgen we ervoor dat de stretch tent ook staat en dan hebben we er weer een droog en fijn plekje bij.

En we zijn aan het programmeren. Vanaf begin juni weer artiesten bij ons op het terras. Kledingruilen op het gras (de winkels zijn per slot van rekening ook weer open). En wie weet: weer Film aan het water: de buitenbioscoop van Haarlem.

Wij hebben er zin in.
Proost: op een mooie geweldige zomer!

 

 

Donderdag 15 april 2021

Iedere dag weer ligt De Veerplas er prachtig mooi en verstilt bij. Alsof er niets aan de hand is. Dat is het mooie van de natuur.

Heel even dachten wij dat volgende week ons terras weer open mocht voor gasten. Heel even geloofden wij dat het echt zou gebeuren. Maar neen nog steeds niet. Misschien vanaf 28 april, maar misschien ook niet. Als ondernemer word je heen en weer geslingerd. Dat is bij vlagen heel ingewikkeld.

Vooruit kijken helpt. Positief zijn ook, zonder naïef te zijn. Want realistisch moet je blijven. Hopen heeft geen zin. Bezig zijn met open mogen, hoe druk gaat het worden in de zomer. Wat zetten we op de kaart, alleen bestellen aan de bar of toch handig met QR code zodat onze gasten lekker kunnen blijven zitten en kunnen bestellen, wat vragen we voor een biertje. Op zoek naar nieuw personeel voor op de vloer en in de keuken. En blijven klussen omdat Het Veerkwartier nooit klaar is. Maar stiekem ben ik er wel een beetje klaar mee: met dat geklus en geschilder. Ik wil gewoon open! En niet alleen het terras, maar onze hele fijne plek.

Wat nog heel tof is om te vertellen is dat het ontwerp van Het nieuwe Veerkwartier zo ongeveer klaar is. Met dank aan Her Architecten. Wij zijn er dolgelukkig mee. Ben je nieuwsgierig naar het ontwerp klik hier >>

Merel | [email protected]

HET VEERKWARTIER OP INSTAGRAM