BLOG Merel Janssen

Als eigenaar en oprichter van Het Veerkwartier schrijf ik  – Merel Janssen (47 jaar) – af en toe iets persoonlijk over het reilen en zeilen van als ondernemer van bij Het Veerkwartier.

 

Maandag 22 september 2021

Normaal kijk je als ondernemer eigenlijk altijd vooruit. Maar deze achterliggende periode is niet per se normaal. Het doet pijn dat bepaalde sectoren en daarmee mensen niet gezien worden. Als buiten plek – met veel ruimte – hebben we het niet zo slecht. Maar het is ook gek om daar dan maar een soort van tevreden over te zijn. Want 10 maanden dicht in de afgelopen 1,5 jaar dat is om te huilen.

Het is wel fijn om je te berusten en vooral vooruit te kijken. Alleen is het jammer dat het vooruitzicht op de korte termijn niet perse fijn is. Met de corona toegangspas in het verschiet. Natuurlijk vind ik daar wat van! Het is volledig K. om ergens toe gedwongen te worden waar je niet achter staat. Vorige week riep alles in mij: de barricades op! “Zijn ze daar helemaal gek geworden. Ik doe niet meer mee! Geef mij maar weer de 1,5 meter.”

Want voor ons is deze update van het coronabeleid geen versoepeling. Gelukkig zijn ze in Den Haag in iedere geval zo wijs om de coronapas niet voor het terras te verplichten. En gelukkig is ons terras enorm! En hebben we vanaf 28 september een 10 x 10 meter stretchtent die de herfst en de winter blijft staan. Zo hebben we voor iedereen wat wils plek – met en zonder – en is daarmee iedereen welkom bij Het Veerkwartier. En voor het eerst sinds het bestaan van Het Veerkwartier ben ik heel blij dat onze toilet buiten is.

Wat mij de afgelopen 1,5 jaar vooral heeft geholpen is dat wij iets hebben om naar uit te kijken. Het nieuwe Veerkwartier. Nieuwe plannen maken, bijsturen op de nieuwe werkelijkheid met de overtuiging nooit meer dicht te willen. Maar eerst nog een heel jaar zoals we nu zijn. Goed om te weten is dat wij in de herfst en winter ook open zijn.

 

Dinsdag 7 september 2021

In 2015 werden wij voor gek verklaard om aan De Veerplas iets te starten. Met lef, doorzettingsvermogen, creativiteit en enthousiasme is Het Veerkwartier wat – ons betreft – uitgegroeid tot een hele fijne plek. Wij durven zelfs te zeggen dat Het Veerkwartier waarde heeft toegevoegd aan het Veerplas gebied & aan Haarlem en omstreken.

Hoe leuk, lief en creatief ons hutje ook is. Het is een beetje op. Het huidige Veerkwartier is ooit voor tijdelijk gebouwd en het is altijd de bedoeling geweest dat er een vast paviljoen aan de Veerplas zou komen. Wij zijn ontzettend blij dat Het Veerkwartier mag blijven. Mede dankzij onze gasten en fans heeft Het Veerkwartier de werving gewonnen om een permanent paviljoen te bouwen aan de Veerplas.

Met onze visie en liefde voor het gebied wordt begin oktober 2022 het tijdelijke paviljoen ontmanteld. Wij gaan zoveel mogelijk materialen van ons huidige paviljoen hergebruiken. Deels op het eiland: plantenbakken van onze houtenhut en steenschotten, meubilair van de pergola. Tafels en stoelen worden opgeslagen en opgeknapt om straks weer onze sfeer te maken.

Het Veerkwartier wordt nieuw, maar met de sfeer komt het echt goed. Daar gaan wij voor zorgen. Met een eigen (re)creatieve en culturele (buiten) programmering voor jong & oud zorgt Het Veerkwartier nu en straks voor de ideale buitenplek van Haarlem.

 

Maandag 29 juni 2021

Wat een malle tijd. Het gevoel heerst: We mogen weer! En misschien leven we met zijn “allen” wel een beetje als een struisvogel: met ons kop in het zand. Maar voor nu is dat even heel fijn!

Als ondernemer weiger ik om te leven in angst. Wat ik probeer te doen is mijn verantwoordelijkheid pakken voor de plek, mijn mensen en de omgeving. Het zo goed mogelijk doen binnen de mogelijkheden die er zijn. De horeca heeft het afgelopen maanden ontzettend zwaar gehad. Wat ik graag met jullie wil delen is een mooi stuk van Wouter Verkerk – ter lering en vermaak –  over wat er aan speelt in horecaland van ‘Ze hebben wel onervaren personeel daar hoor…’ 

Nu er meer mag zijn ook wij weer programmeren. Want naast lekker eten & drinken is Het Veerkwartier vooral een plek voor leuke dingen. Afgelopen week hadden wij lokatietheater

tgLava met de voorstelling van de Melkboer. Een feestje was het! Heel misschien dat ze deze zomer nog een keer komen. Vanaf begin juli weer artiesten bij ons op het terras,  Kledingruilen op het gras. En weer FilmFest aan het water: de buitenbioscoop van Haarlem.

Op een mooie geweldige zomer!
En niet vergeten lief zijn voor elkaar.

 

Vrijdag 14 mei 2021

Eindelijk! We zijn weer een open. Weliswaar alleen met het terras, maar jullie kunnen weer genieten van onze plek, buiten zijn, goede koffie en lekker eten. Het is fijn! En vanaf volgende week mogen we “zelfs” tot 20 uur een Rutte Daghap serveren. Mooi dat onze minister president zich zelfs al bemoeit met onze menukaart. Is dat cynisch? Ja dat is het.

Zaterdag toch nog even een kleine verbouwing gedaan (eigenlijk mocht ik van mijzelf even geen boormachine meer aanraken). Maar het weer was zo slecht en we hadden het rustig. En onder het mom van dat wat ze in de stad kunnen, kunnen wij ook heeft ook Het Veerkwartier nu een verwarmd en overdekt terras. Heerlijk zitten in onze Veranda. Zelfs met de moesson regen van afgelopen weekend deert ons niets meer.

Van de week met onze mensen een aftrap gehad voor dit seizoen. Met bekende gezichten en nieuwe meiden en jongens achter de bar, in de spoel en op het terras. En van het weekend zorgen we ervoor dat de stretch tent ook staat en dan hebben we er weer een droog en fijn plekje bij.

En we zijn aan het programmeren. Vanaf begin juni weer artiesten bij ons op het terras. Kledingruilen op het gras (de winkels zijn per slot van rekening ook weer open). En wie weet: weer Film aan het water: de buitenbioscoop van Haarlem.

Wij hebben er zin in.
Proost: op een mooie geweldige zomer!

 

 

Donderdag 15 april 2021

Iedere dag weer ligt De Veerplas er prachtig mooi en verstilt bij. Alsof er niets aan de hand is. Dat is het mooie van de natuur.

Heel even dachten wij dat volgende week ons terras weer open mocht voor gasten. Heel even geloofden wij dat het echt zou gebeuren. Maar neen nog steeds niet. Misschien vanaf 28 april, maar misschien ook niet. Als ondernemer word je heen en weer geslingerd. Dat is bij vlagen heel ingewikkeld.

Vooruit kijken helpt. Positief zijn ook, zonder naïef te zijn. Want realistisch moet je blijven. Hopen heeft geen zin. Bezig zijn met open mogen, hoe druk gaat het worden in de zomer. Wat zetten we op de kaart, alleen bestellen aan de bar of toch handig met QR code zodat onze gasten lekker kunnen blijven zitten en kunnen bestellen, wat vragen we voor een biertje. Op zoek naar nieuw personeel voor op de vloer en in de keuken. En blijven klussen omdat Het Veerkwartier nooit klaar is. Maar stiekem ben ik er wel een beetje klaar mee: met dat geklus en geschilder. Ik wil gewoon open! En niet alleen het terras, maar onze hele fijne plek.

Wat nog heel tof is om te vertellen is dat het ontwerp van Het nieuwe Veerkwartier zo ongeveer klaar is. Met dank aan Her Architecten. Wij zijn er dolgelukkig mee. Ben je nieuwsgierig naar het ontwerp klik hier >>

Merel | [email protected]

HET VEERKWARTIER OP INSTAGRAM