HaarlemsBuiten

Naast Het Veerkwartier hebben wij ook stichting HaarlemsBuiten. Deze stichting heeft als doel om Haarlem te voorzien van maatschappelijke, recreatieve en culturele bezigheden. Deze behoefte kwam voort uit het gemis van een plek in Haarlem waar je vies kan worden, waar de natuur nog centraal staat en waar jong en oud kunnen blijven spelen. Naast het paviljoen wordt voornamelijk het eiland van 7000 m2 gebruikt om te klimmen, rennen, relaxen, buitenwerken en kunst te bewonderen. En het amfitheater voor muziek-, dans-, theater- en filmvoorstellingen. Een plek waar ruimte is voor kinderen & volwassenen en voor hun eigen verbeelding.

Het Veerkwartier is dus meer dan alleen horeca. Het is de buitenspeelplek van Haarlem waar natuur, ecologie, cultuur en recreatie samenkomen. Voor buurtbewoners, Haarlemmers, zakenlui en natuurliefhebbers.

HET EILAND

In 2015 was eigenlijk het plan om Het Veerkwartier op het eiland te bouwen. Een eiland in de stad, dat is wat wij wilden. Nu geven wij op het eiland ruimte voor allerlei vormen van recreatie, zoals cultuur, kunst en spel. Ook geven wij ruimte aan educatie en maatschappelijk werk. Het eiland is nu eenmaal een groot stuk natuur wat onderhouden moet worden. Hiervoor gebruiken wij veel oude materialen van Het oude Veerkwartier voor moestuinbakken, vlonders en modderkeuken, want ook op het eiland wordt circulair gewerkt.

AMFITHEATER

Op het eiland wordt een theater gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Het podium ligt verscholen achter planten en bomen met op de achtergrond de drukke Waarderpolder. Het publiek kijkt uit op de Veerplas met de stijgende en landende vliegtuigen. Van mei t/m oktober programmeren wij samen met andere culturele instellingen uit de omgeving toneel-, dansvoorstellingen en filmvertoningen. Daarnaast kan er het hele jaar door getrouwd worden; het bruidspaar op het podium met de Veerplas als tafereel op de achtergrond en de gasten op de tribune van het theater. En is er plek voor bedrijven en organisaties die inspiratiesessies of workshops willen houden. Mocht het gaan regenen dan wordt er een stretchtent opgezet.

SPELEN VOOR JONG & OUD

Zonder belerend te willen zijn, maar spelen bevordert de geestelijke gezondheid. De afgelopen halve eeuw zijn de speelmogelijkheden – vooral om buiten met andere kinderen te spelen – voortdurend afgenomen. In dezelfde periode zijn de psychische problemen bij kinderen en adolescenten schrikbarend toegenomen. Hoewel het belang van spelen voor de goede ontwikkeling van kinderen wordt erkend, zijn de mogelijkheden hiertoe gekrompen. Hier moet ruimte voor gemaakt worden. Op het eiland is er een toegankelijke buitenspeelruimte die kinderen en volwassen uitnodigt om ruimte te geven aan hun eigen verbeelding. Zonder vooraf opgestelde spellen of regels, doelen of opdrachten. Want spelen is vrij en nooit klaar. Voor de buitenspeelruimte maakt Het Speelkwartier gebruik van basismaterialen: zand, water, hout en stenen. Met zand spelen, met takken sjouwen, kliederen met water in de water speelplaats, zelf hutten bouwen of in de boomhut klimmen. Een omgeving die fysiek uitdagend is, bevordert de ontwikkeling van motorische vaardigheden en biedt kansen en stimuli om samen te werken. Aanzetten tot beweging en bewegen is gezond. Buitenspelen hoort toegankelijk te zijn voor iedereen. Op het eiland wordt een dynamisch sport & spel landschap gecreëerd waar sporters kunnen klimmen, rennen, tillen en optrekken. Kwalitatief sporten voor jong en oud. Op het eiland kun je ook sups en kano’s huren en het water opstappen.

BUITEN WERKPLEKKEN

Op het eiland komt er een openluchtkamer. De meest groene kamer aan de Veerplas. Het enige element is een houten vloer. Het draait om verbinding met de natuur, werk en welzijn. Een plek om te werken en om collega’s en klanten te ontmoeten. Wij zorgen voor Wifi, koffie en zelfs wat lekkers te eten.

MAATSCHAPPELIJK WERK

Het Eiland vraagt veel onderhoud. Perfect voor iedereen die in zijn vrije tijd met zijn handen in de grond wil zitten. De stichting geeft ruimte voor vrijwilligerswerk en betaald werk om het eiland te onderhouden. Het is namelijk bewezen dat je mentaal gezonder wordt zodra je meer met je handen en in de natuur werkt!

HET VEERKWARTIER OP INSTAGRAM