ALTIJD WAT TE DOEN

Tijdens de 1e lockdown van maart tot juni hebben we heel veel geklust bij Het Veerkwartier. En net voor deze lockdown hadden we net een klusweek gehad om alle Frisk spullen te verwerken in het Veerkwartier: van de Frisk keuken hebben we de pergola dichtgemaakt, de vloer van de serre ligt nu bij Het Veerkwartier in de kas. En heus tijdens deze lockdown hoeven we niet stil te zitten. Op de agenda staat nog van alles: banken buitenrand opknappen, tuinkamer opnieuw inrichten en schilderen zodat julllie de tuinkamer kunnen reserveren voor een diner voor 4 of 6 personen. Ons Take-out hok gaan we uitbreiden: kozijnen erin om deze zomer ook friet verkopen uit het hok. Groentetuin uitbreiden om eigen groenten te kweken. Planten stekken (we hebben ontzettend veel graslelies voor de liefhebbers) en zaadjes verzamelen van ijzerhard, cosmos & zegekruid.

Bij Het Veerkwartier is altijd wat te doen is een bekende uitspraak onder onze mensen. Een soort van mantra. In deze tijd heel fijn om bezig te zijn, maar wij vinden het ook belangrijk om wat te kunnen betekenen voor een ander. Sinds half oktober doen wij aan vrijwilligerswerk. Op deze pagina kun je lezen over de avonturen van Dionne & Nancy. Onze eigen Geer & Goor, maar dan de leuke vrouwelijke knappe versie. Op dit moment is het niet makkelijk om als ondernemer positief te blijven. Het is daarom zo fijn dat “onze” meiden in deze gekke tijd optimistisch en enthousiast zijn. Dionne & Nancy hebben zich ingeschreven bij Buuv Haarlem voor vrijwilligerswerk.

Mooi om te zien dat de meiden zoveel hart hebben voor de zaak. Heel Haarlem is Dionne doorgefietst met het bord van Het Veerkwartier op haar rug! Geheel vrijwillig.

Merel

21 & 22 januari bij ’t Trionk & Overspaarne

Zoals elke donderdag weer bij buurtcentrum ’t Trionk. Bij de Albert Heijn waren veel groenten, aardappelen en vlees. We hebben een heerlijke maaltijd gekookt, gegrilde groenten, aardappeltjes en een burgertje.  De vrijwilligers van het buurtcentrum kregen uiteraard ook een maaltijd en ze vonden het weer heerlijk.

De volgende dag zijn we gestart bij verzorgingstehuis Overspaarne. Dit verzorgingstehuis is voor gedementeerde. Omdat de verzorgers in de ochtend druk bezig zijn met de bewoners, vinden zij het fijn als er vrijwilligers zijn die het ontbijt verzorgen en even aandacht hebben voor de bewoners.

Het was voor ons de eerste keer dat we hier aan het werk gingen dus het was wel een beetje wennen en voor de bewoners misschien ook wel dat er op eens twee blonde dames voor hun neus staan. We maakte een praatje met de bewoners (wat soms best heel lastig is), kopje koffie drinken, bedden opmaken, bewoners helpen met eten en drinken en proberen om ze een beetje aan het lachen te maken. Toen eenmaal het eerste uur voorbij was ging het eigenlijk al snel vanzelf en de verzorging was ons erg dankbaar. en we denken de bewoners ook.

14-01-2021 ’t TRIONK

De afgelopen weken is de donderdag voor ons (Dionne & Nancy) vaste prik: koken bij ’t Trionk.  En zoals elke donderdag werden we ook vandaag weer warm ontvangen door de conciërge van buurtcentrum ’t Trionk. Even een vriendelijk praatje om onze weg te vervolgen naar de Albert Heijn op de Westergracht. Tot onze verbazing en geluk stonden er erg veel kratten met ontzettend veel producten. Groenten, vlees, macaroni en zoet.
Geluk omdat we heel veel keuze hadden om een lekker gerecht te maken voor de buurtbewoners. En we er voor zorgen dat de producten goed worden besteed en niet in de prullenbak belanden. Verbazing omdat er zo veel stond en met de vraag wat gebeurd hiermee als wij het niet meenemen. Wordt het dan weggegooid of komt het op een andere plek terrecht?
We hebben voor 12 mensen macaroni  met lekker veel groenten, gehakt en natuurlijk gesmolten kaas gekookt.
En als kers op de taart hadden we ook nog een lekker toetje voor iedereen mee genomen, namelijk macarons. We hebben de buurtbewoners weer blij gemaakt!
Leuk om te melden:
Tijdens het koken werden we gebeld door verzorgingstehuis Overspaarne. Aan het begin van de sluiting van de horeca ( ondertussen al weer 3 maanden geleden) hebben wij ons gemeld bij Overspaarne voor vrijwilligerswerk. Brigitta van Overspaarne vroeg of wij nog geïnteresseerd waren om te helpen met het ontbijt te verzorgen in een van de huiskamers. Natuurlijk ! Donderdagmiddag zijn wij gelijk even langs gefietst en zijn  we meteen voorgesteld aan de bewoners & verzorgers van het huis. Allemaal super enthousiaste mensen die blij zijn met onze hulp. Vanaf volgende week vrijdagochtend gaan we helpen bij Overspaarne. Het Veerkwartier goes Overspaarne.

BUUV HAARLEM

Dionne & Nancy zetten zich iedere week in voor Buuv Haarlem. Zij hebben nu twee leuke projecten lopen, bij buurtcentrum ’t Trionk en bij het verzorgingstehuis Overspaarne voor dementerenden.

’t Trionk is een organisatie van Haarlem Effect die mensen ondersteunt om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten via activiteiten en cursussen of met elkaar biljarten of een potje klaverjassen.
Sinds deze week is ‘t Trionk gestart met een nieuw project; een gezonde maaltijd voor oudere buurtbewoners, voor mensen die moeite hebben met koken maar wel trek hebben in een gezonde maaltijd. Het Veerkwartier werkt mee aan dit project en zorgt ervoor dat de maaltijden ingekocht en gemaakt worden. Zo gaan Dionne & Nancy naar de Albert Heijn waar zij producten mee krijgen die tegen de houdbaarheidsdatum zitten en anders ’s avonds weggegooid worden. Vervolgens maken zij hier een lekkere maaltijd van voor de buurtbewoners in de Leidsebuurt.

Bij Overspaarne beginnen Dionne & Nancy volgende week met het verzorgen van het ontbijt voor dementerende mensen. De verzorgers doen dit normaal gesproken zelf, maar hebben niet altijd de tijd om iedereen genoeg aandacht te geven, waardoor de ochtend soms nogal chaotisch verloopt. Dus hebben wij onze hulp aangeboden om het ontbijt te verzorgen en daarbij ook wat meer aandacht te kunnen geven voor de mensen, door een praatje met ze te maken, een spelletje te spelen of na het eten een kleine wandeling te doen.

BUUV 7-1-2021

De feestdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar is weer begonnen. Dat betekent ook dat wij weer konden beginnen met vrijwilligerswerk bij buurtcentrum ’t Trionk.

We krijgen alle vrijheid daar, kunnen zelf naar de Albert Heijn om allemaal producten mee te nemen en mogen alle recepten zelf bedenken. Als we er maar voor zorgen dat er een heerlijk gerecht klaar staat om 12.00 uur voor de vrijwilligers en de buurtbewoners.
Deze week was er bij de Albert Heijn vooral veel vlees en aardappelen te verkrijgen, dus hebben we er voor gekozen om een oudhollands aardappel/vlees/groente gerecht te maken. We hadden heerlijke beenham uit de oven gemaakt met geroosterde aardappeltjes, broccoli en een kaassausje. Er hadden zich dit keer niet heel veel mensen aangemeld, namelijk tien. Maar ze zijn daar net begonnen met dit initiatief, dus we hopen dat we binnenkort snel voor veel mensen mogen koken met de producten van Albert Heijn die wij meekrijgen omdat ze tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten.
Volgende week donderdag koken we weer graag voor alle buurtbewoners!

Treftpunt ’t Trionk 10-12-2020

Door een advertentie op Buuv waarin werd gevraagd om maaltijden te verzorgen zijn wij enthousiast geworden en hebben hier gelijk op gereageerd. Dit is wat wij normaal ook doen in de keuken van Het Veerkwartier, maar dan anders.

Sinds deze week is ‘t Trionk gestart met een nieuw project; een gezonde maaltijd voor oudere buurtbewoners, voor mensen die moeite hebben met koken maar wel trek hebben in een gezonde maaltijd. Wij werken mee aan dit project en zorgen ervoor dat de maaltijden ingekocht en gemaakt worden.

Donderdagochtend zijn we naar de Albert Heijn gegaan. Het was nog even wennen want het was de eerste keer dat dit gebeurde dus het was even zoeken voor de medewerkers van de Albert Heijn, maar uiteindelijk hebben we allemaal lekkers meegekregen.

Producten die tegen de houdbaarheidsdatum zitten en anders ’s avonds weggegooid worden.

We moesten voor 19 mensen koken en hadden drie verschillende gerechten gemaakt, namelijk een moussaka, een andijviestamppot en een spruitjesstamppot.

Iedereen was super enthousiast dat wij er waren en kwamen iedere keer even om de hoek kijken omdat het zo lekker rook. Ook hadden we de hulp van een andere vrijwilligster, Dinie. Zij hielp ons met schillen en na afloop in de afwas. Volgende week gaan we weer!

18-11-2020 Siska

Kortgeleden hebben wij ons aangemeld bij Buuv om vrijwilligerswerk te doen omdat we leuk vinden om mensen te helpen in bijvoorbeeld het huishouden of gezellig een wandelingetje met ze te maken. Zo zijn we bij Siska terecht gekomen. Zij wilde graag dat haar tuin vrijgemaakt werd van alle bladeren, want dit kon zij niet zelf.

Siska woont in Schalkwijk in een klein huisje. We kwamen daarbinnen en zagen gelijk dat ze houdt van dingen verzamelen. Ze heeft zoveel kleine prulletjes staan, beeldjes van dieren, kabouters flamingo’s, schilderijtjes etc. Dit was niet alleen in het huis maar ook in de tuin. De tuin stond vol met beeldjes. Een vliegtuig in het hek en een groot bord met verboden te roken. Het kan niet gek genoeg voor Siska!

Siska verwelkomde ons met een heerlijk kopje koffie, (ook al zijn wij eigenlijk theedrinkers) maar ze had al een hele pot gezet dus dat slaan wij natuurlijk niet af.

We hebben lekker met Siska gekletst over van alles en toen zijn we aan de slag gegaan in de tuin. We hebben alles netjes opgeruimd. Siska was hier heel blij mee. En we mochten zeker nog een keer terugkomen! De bladeren hebben we natuurlijk gewoon meegenomen naar Het Veerkwartier en daar vervolgens weer in de natuur uitgestrooid.

Siska blij & beestjes blij!

 

Vrijwilligerswerk

Joop 03-12-2020

Op een regenachtige dag gingen we naar Joop toe. Hij wilde graag dat we zijn tuintje netjes maakten en wij wilde ons natuurlijk niet laten kennen. Dus wij gingen gewoon door de regen naar Schalkwijk. Bij aankomst werden we gelijk aan het werk gezet. Geen koffie, we mochten direct doorlopen naar de achtertuin. Daar hebben we de bladeren weg gehaald en alles netjes aangeveegd. Op een gegeven moment werd het wel heel erg nat dus konden we onze klus helaas niet afmaken. Joop zei dat we in het voorjaar maar eens terug moesten komen, om het onkruid ook goed te kunnen weghalen. Dit gaan we zeker doen!

We hadden ook nog een lekkere chocoladeletter voor Joop meegenomen. Daar was hij erg blij mee natuurlijk.

Thandie 02-12-2020

Weer zagen we een advertentie op Buuv voorbijkomen en dachten gelijk, hier moeten we op reageren. Haar moeder had een advertentie geplaatst over Thandie, dat zij wel wat gezelschap kan gebruiken. Ze heeft de aandoening NAH, dit is een niet aangeboren hersenletsel, wat komt door een heftig auto-ongeluk en daarom zit ze veel thuis bij haar moeder. Ze heeft weinig vrienden in de omgeving. Wij hebben hierop gereageerd omdat ze ook gewoon een jonge meid is en we het leuk vinden om haar een keer mee op pad te nemen voor een wandeling. Ze was heel erg enthousiast en kletste maar door. Ze vond het zo leuk om met twee jonge meiden op stap te gaan. En als kerst op de taart kreeg ze ook nog van ons een lekkere cappuccino met een brownie. Haar moeder was ons heel erg dankbaar en we gaan zeker snel weer langs.

11-11-20 SINT MAARTEN

Speciaal voor Sint Maarten hebben wij bij Het Veerkwartier  Marsh Mellow Mattie gemaakt. Alle kindjes die naar het speeleiland kwamen kregen van ons een mattie en een ijsje. En ze hoefde er niet eens voor te zingen. Het was een feestje.

HET VEERKWARTIER OP INSTAGRAM