HET VERHAAL WAAROM HET VEERKWARTIER DEFINITIEF IS GESLOTEN
24 mei 2025
Nog iedere dag krijgen wij de vraag wanneer Het Veerkwartier weer open gaat. Blijkbaar is het voor veel mensen niet bekend dat het Veerkwartier definitief gesloten is. Voor ons aanleiding om te vertellen waarom Het Veerkwartier – ondanks jarenlange inspanningen – noodgedwongen de sterker eruit heeft moeten trekken. Dat 10 jaar aan waarde creatie is weggegooid en de Veerplas veranderd is in een kale vlakte van betonnen platen.
Hoe het wat ons betreft zit: In 2015 is het Veerkwartier tijdelijk gestart aan de Veerplas met een kas, twee zeecontainers en een houten hut. Tijdelijk want er moest op termijn een permanent paviljoen gebouwd worden. Om kans te maken om te mogen blijven moesten wij in 2019 meedoen aan een openbare werving. Best gek, want we hadden onszelf al bewezen als plek. Maar zo gaat het in Nederland. Overheidsinstanties moeten bij uitgifte van grond nu eenmaal gelijke kansen bieden aan geïnteresseerde partijen. Overheden doen dat in de vorm van openbare werving. Natuurlijk logisch dat er andere geïnteresseerden waren voor de Veerplas. Waar wij in 2015 werkelijk voor gek werden verklaard om aan de Veerplas een zaak te starten hebben wij laten zien wat het potentieel van de plek is.
De werving hebben we glansrijk gewonnen. Terecht want onze visie voor het gebied, het plan en het paviljoen waren echt goed. Onze visie was zelf zo goed dat het recreatieschap onze visie bijna integraal heeft overgenomen voor de voor gebiedsontwikkeling van de Veerplas die nu wordt uitgerold. Van veel gasten kregen wij de vraag waarom het nieuwe Veerkwartier zo groot & fancy moest worden. Juist de opzet van het tijdelijke & kleine Veerkwartier met zoveel eigenheid was voor veel van onze gasten thuiskomen & heel geliefd.
Om kans te maken om de werving te winnen – en dus te kunnen blijven – moest de basis voor onze nieuwe plannen de gestelde uitgangspunten van de openbare werving zijn. Een enorm hoge erfpacht gesteld werd door het recreatieschap. Om 40.000 euro per jaar aan kale erfpacht te kunnen betalen moet er een grote exploitatie worden neergezet. Achteraf kun je stellen dat de hoge erfpacht ons nek om heeft gedraaid. Daarmee zeggen we niet dat het niet haalbaar was, zeker wel. Onze plannen waren in 2020, 2021 tot en met midden 2022 nog uitstekend haalbaar echter in 2023 werd het steeds onmogelijker voor ons. Aan het einde van 2023 hebben we moeten besluiten om niet verder te gaan met de ontwikkeling van het nieuwe paviljoen. De reden waren te hoge bouwkosten – een stijging van 50% ten opzichte van 2021 – en een rentestijging van bijna 4,5%. We zouden onszelf verliezen en financieel ophangen.
Waar we in 2020 midden in corona zaten hebben we in 2021 onze vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente. Waar toentertijd 26 weken stond voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning hebben wij in totaal 2 jaar gewacht op onze vergunning. Gewacht is niet het goede woord. We hebben moeten strijden en knokken voor onze vergunning. Steeds weer hebben we gewaarschuwd dat door de enorme vertraging – veroorzaakt door de gemeente – en met de stijging van de bouwkosten en de rente het steeds moeilijker werd om een gezonde & rendabele exploitatie te kunnen bouwen. We hebben meerdere malen bij de gemeente aangeven dat de kans aanwezig was dat we het niet meer zouden kunnen realiseren. We hebben om hulp, commitment en verantwoordelijkheid van de gemeente gevraagd. En deze gespreken zijn er zeker geweest. We zijn aangehoord, maar ondertussen hebben ze erbij staan kijken en het laten gebeuren.
Best heel gek als je bedenkt dat de gemeente, het recreatieschap en de provincie allemaal betrokken waren bij de werving en onze plannen alle boxen aantikte ten aanzien van duurzaamheid, sociaal betrokken als ondernemerschap, circulair bouwen en buiten zijn inde natuur voor iedereen beschikbaar te maken. De investeringen die Het Veerkwartier heeft gedaan zijn enorm en uit eigen zak betaald. Het Veerkwartier heeft de afgelopen 10 jaar op haar eigen unieke wijze waarde toegevoegd aan het gebied. Een nieuwe plek ontwikkelt in en vooral voor Haarlem. Helemaal op eigen kosten en zonder enige vorm van subsidie hebben wij de openbare ruimte aan de Veerplas weer kleur en kwaliteit gegeven. De Haarlemmer kwam weer naar het gebied toe en wij durven te stellen dat Het Veerkwartier de leefbaarheid in de stad heeft vergroot.
Waar wij eind 2023 de sterker uit de ontwikkeling van de nieuwe plannen hebben getrokken, hebben we in 2024 een doorstart gemaakt met ons vertrouwde hutje. Dit om te proberen de omgevingsvergunning en onze plannen te verkopen. Helaas is dat door slecht advies & hufterigheid niet gelukt. Op 30 september 2024 hebben we een geweldig eindfeest gehad bij aan de Veerplas. De kas, de zeecontainers, de houten hut en de tent hebben een hele fijn nieuwe plek gekregen op een pracht landgoed in de buurt. Hoe circulair en duurzaam wil je het hebben.
In maart 2025 hebben we een gesprek gehad op het gemeentehuis met de wethouder en het recreatieschap. Wij ons verhaal hebben kunnen doen. We hebben de gemeente weer gewezen op hun verantwoordelijkheid in het proces. De gemeente is vanaf het begin betrokken geweest bij de werving en heeft onze visie en de plannen altijd omarmt. Alleen is de gemeente niet in staat geweest binnen hun organisatie de verantwoordelijkheid te nemen om Het Veerkwartier te faciliteren in vergunningsaanvraag. We geloven dat het niet bewust was, maar het is wel gebeurd. En het feit is dat de gemeente daarmee Het Veerkwartier kapot heeft gemaakt.
Leuke plotwending van onze kant tijdens het gesprek met de wethouder & recreatieschap: wij hebben aangegeven dat wij mogelijkheden zien om verder te ondernemen aan de Veerplas. Daar werd op dat moment door alle partijen aan tafel heel positief en verrassend goed op gereageerd. Voor ons was de enige voorwaarde dat wij de plek 1-op-1 gegund krijgen.
Nu 2 maanden verder blijkt uit alles dat het recreatieschap en de gemeente een 1-op-1 gunning niet aandurven i.v.m. juridische problemen die dat op zou kunnen leveren. Je zou denken dat Het Veerkwartier na 10 jaar inzet voor de plek, het gebied en de stad het wel verdiend had. Of in ieder geval dat er een poging was gewaagd door middel van een openbare kennisgeving van een 1-op-1 gunning. Maar dat vraagt om commitment en verantwoordelijkheid. Wat was het mooi geweest als de gemeente & het recreatieschap zich hadden durven uit te spreken voor Het Veerkwartier. Nu is het de angst van de overheid die ervoor heeft gezorgd dat alles wat Het Veerkwartier de afgelopen 10 jaar op een hele duurzame, zorgvuldige en verantwoordelijke manier heeft opgebouwd volledig stuk is gemaakt.
Dat wij vinden dat wij de plek verdienden mag duidelijk zijn en de argumenten kunnen wij prima formuleren:
Unieke positie en bewezen staat van dienst
- Het Veerkwartier heeft tien jaar lang succesvol geopereerd aan de Veerplas en is daarmee een bewezen ondernemer die past bij de locatie en het publiek.
- De horecagelegenheid is nauw verweven met de recreatieve en sociale functie van de Veerplas, en er is al een sterke binding met Haarlem.
Publiek belang en maatschappelijke meerwaarde
- Het Veerkwartier heeft zich bewezen als een duurzame, culturele en sociale ontmoetingsplek, wat aansluit bij gemeentelijke doelstellingen voor recreatie, duurzaamheid en sociale cohesie.
- De aanwezigheid draagt bij aan het beheer en onderhoud van de omgeving, waardoor verloedering en ongewenst gebruik worden voorkomen. Hiervoor heeft Het Veerkwartier zich al 10 jaar ingezet & bewezen.
Praktische overwegingen en efficiëntie
- Infrastructuur en investeringen: Het Veerkwartier heeft al kennis en ervaring met de locatie, en een overgang naar een nieuwe exploitant zou onnodige kosten, risico’s en aanpassingen met zich meebrengen.
- Een nieuwe aanbestedingsprocedure of openbare selectie kost veel geld en tijd
- Loyaliteit van bezoekers: Het Veerkwartier heeft een vaste bezoekersgroep en draagvlak in de regio. Een nieuw concept of exploitant zou deze opgebouwde goodwill kunnen verliezen. Het Veerkwartier is in staat (facebook 7.000 I instagram 5.000 I inschrijvingen 6.000) om met haar gasten te blijven communiceren.
Maar een 1–op-1 gunning komt er niet. Nog voor de zomer wordt er door het recreatieschap een werving uitgezet en iedereen mag mee dingen naar de plek. Wij doen er niet aan mee. Het doek is voor Het Veerkwartier nu echt definitief gevallen. Nooit meer ruilebuiten, film aan het water, dansen onder de sterren, veerstock, veerstock, kabouters zoeken, broodjes bakken op echt vuur en hiphop feestjes. We hebben alles geprobeerd, maar de koek is op. Wat hadden we graag nog jaren willen blijven ondernemen aan de Veerplas. Wij waren bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen en ondanks onze verliezen opnieuw te investeren in de plek. De liefde voor de plek en onze gasten maakte dat wij nog wilden knokken voor de Veerplas. Maar dat kunnen we niet alleen en we hebben nooit de ambitie gehad om een Don Quichot te worden. Wij hebben er geen vertrouwen meer in en kiezen voor onszelf, ons gezin, vrienden en familie.
Als ondernemer geef je heel je ziel, je zaligheid en liefde aan een plek. Je neemt alle risico’s en je kop ligt op het hakblok. Dat is wat je als ondernemer moet doen. Het enige wat wij nu nog kunnen hopen is dat alle betrokken partijen leren van de fouten die gemaakt zijn. In het bijzonder gemeente Haarlem: Koester je creatieve & sociale ondernemers: Je hebt ze nodig. Zij maken de stad. Wees lief voor ze, ga met ze in gesprek. Luister naar ondernemers en zet je voor ze in. Maak ze niet kapot en durf al helemaal niet te zeggen dat het ondernemersrisico is als het jouw eigen organisatie is geweest die ondernemers stuk heeft gemaakt. En gemeente Haarlem besef het belang van de Veerplas voor de stad Haarlem: Haarlemmers hebben de plek nodig.
Lieve mensen bedankt voor alles. Dank aan iedereen die op zijn haar manier Het Veerkwartier heeft mogelijk gemaakt. Het was een pracht avontuur en een hele dure hobby.
Merel Frank Mana & Guus