Kunstlijn 2023

Tijdens de Kunstlijn krijgen maar liefst 14 kunstenaars volledige toegang tot de locatie, zowel binnen als buiten. Kunstenaars zoals Annemarie Sybrandy, Anja Jonker, Dominiek Steinmeijer, Erik Klein Schiphorst, Janneke Makkink, Jannie van der Wel, Liedeke Veninga, Marieke de Beurs, Marja van Bezu, Marijke van Velde, Marije Samuels, Pauline Poeze & Ron Felix zullen aanwezig zijn.

De kunstenaars maken gebruik van zowel het paviljoen als het eiland van Het Veerkwartier om kunstliefhebbers de kracht van liefde te laten ervaren. Met een gevarieerde selectie van keramiek, brons, fotografie, sieraden, recycle design, illustratief en beeldend werk zal Het Veerkwartier opnieuw een niet te missen en buitengewone locatie zijn tijdens Kunstlijn 2023.

Tijdens de Kunstlijn zal Het Veerkwartier op 4 & 5 november geopend zijn van 10.00 tot 19.00 uur. De kunstenaars zullen aanwezig zijn tussen 11.00 en 17.00 uur.

Anja Jonker

Anja is Beeldhouwer van Kunst in Hout en Landart kunstenaar. Dit jaar zullen in Het Veerkwartier de metershoge bamboe bloemen en Hemelladder zich aftekenen tegen de lucht. De Bamboe beelden zijn ontwikkeld in samenwerking met Kunstenares Marije Samuels.

Beelden in het openbaar van Anja Jonker zijn te zien in de gemeente Castricum: Zo siert in  Bakkum het beeld ‘de schelpenvisser’  het plein en maakte zij  ‘de kop van de kapitein Rommel’.

Anja heeft een grote Passie voor hout en geeft Workshops beeldhouwen in hout. Dit weekend geeft zij demonstraties beeldhouwen in hout.

Annemarie Sybrandy

Annemarie Sybrandy is kunstenaar en docente. Recyclen is haar ding, met gevonden scherven blijven creëren tot er een inspirerende mozaïekcompositie is ontstaan. Scherven met herinneringen geven nog meer betekenis aan het gemaakte werk.  Mozaïeken op plat of (zelfgemaakt) ruimtelijk werk, niets is haar te gek. Ook heeft ze met 200 prijzenbekers van een autocoureur een groot werk gebouwd, The Trophy Cup. Haar auto is door 100 ouderen getekend, een art-piece wat heeft gestaan op Car Art Festival te Zandvoort.

Ze werkt zowel individueel als met groepen.  Zo staan er in en rondom Haarlem diverse banken en zijn er muurdecoraties te gemaakt. Waar bewoners van diverse wijken elkaar beter hebben leren kennen en mogelijke vriendschappen zijn ontstaan. Ook heeft ze diverse grafstenen en urnen mogen maken. Het ontwerp heeft altijd te maken met de passies van de mensen, wat aanleiding geeft tot gesprek en meer verbinding met elkaar.

 

Dominiek Steinmeijer

Gepassioneerd sieraden maker met als specialisme het metaal Titanium.

Bewust maak ik kleine unieke sieraden collecties van titanium, die ik handmatig vervaardig. Het is de perfectie van de imperfectie; niet één stuk is hetzelfde.

Daarbij zoek ik de grenzen van het titanium op door het uit te slaan, te buigen, te rekken en te strekken, polijsten en vervolgens te anodiseren in zachte kleuren. Technieken uit de oudheid in combinatie met high-tech titanium. De Natuur, en werken van Calder, Margritte en Escher zijn een bron van inspiratie voor mij.

Jannie van der Wel

Al vele jaren werk ik met klei, als beeldend kunstenaar en als docent. Sinds 2015 heb ik mijn atelier in Haarlem. Architectuur en natuur zijn voor mij onuitputtelijke bronnen van inspiratie .

Mijn objecten zijn abstract en hebben een monumentale uitstraling. Vaak is de boogvorm te zien, als poort of verwerkt in het object. De structuur van de huid, het reliëf , lijnenspel en de kleur zijn voor mij belangrijke elementen. De objecten bouw ik op uit platen klei en ze worden op steengoed temperatuur gestookt.

Marja van Bezu

De realistische en gedetailleerde tekeningen van Marja van Bezu zijn gemaakt met pastel en houtskool. Haar onderwerpen zijn herkenbaar: een vrouw die een emmertje staat uit te spoelen in zee, een close-up van een parfumflesje of een wat vieze wastafel. Marja begint met een foto en bepaalt daarna welke uitsnede ze uit de foto haalt. Soms is alleen het onderwerp in beeld, soms is er meer van de omgeving zichtbaar. Al tekenend maakt ze keuzes en zo worden sommige delen van de tekening belangrijker dan andere. Materiaaluitdrukking is belangrijk: denk aan de roze badstof van een ochtendjas of glanzende gordijnstof. Haar tekeningen zijn verstild en geconcentreerd. De mensen in haar tekeningen poseren niet, maar zijn in zichzelf gekeerd en vastgelegd op een toevallig moment. De voorwerpen en alledaagse situaties die ze tekent roepen een al even onnadrukkelijk tijdsbeeld op. Dezelfde verstilling is terug te vinden in de beelden van keramiek.  Echter doordat er hier een andere discipline wordt toegepast krijgen ze meer een karikaturale, stripfiguur achtige uitstraling.

Pauline Poeze

Tijdens de Kunstlijn plaatst Pauline Poeze in het Veerkwartier buiten het levensgrote beeld Kantelpunt. Er zijn  meerdere beelden en foto’s in de container naar het eiland te zien.

Als beeldenbouwer houdt Pauline ervan om in de ruimte te schrijven. In de stilering zoekt ze de essentie van een emotie. Met krachtige, vloeiende lijnen en vormen. Terugkerende onderwerpen zijn evenwicht, kwetsbaarheid en contrasten tussen spanning en ontspanning, binnen en buiten.

Haar foto’s ontstaan uit verwondering voor wat er is, met aandacht voor licht, vormen en lijnen.

Ron Felix

Zijn werk ademt de sfeer en volgt de vloeiende lijnen die in de natuur terug te vinden zijn. Door het gebruik van diverse materialen naast smeedijzer zoals hout, glas, keramiek en koper ontstaan gewaagde combinaties waarbij het gevoel een hoofdrol speelt. Zo laat hij andere disciplines zijn ambacht en vormgeving beïnvloeden waardoor nieuwe vormen en composities spontaan ontluiken. Kortom een zoektocht die steeds weer tot nieuwe verrassingen leidt.

Marijke van Velde

Sinds 2012 werk ik met klei, cortenstaal, glas en oxides. Een rode draad in mijn werk is dat ik me laat inspireren door de werkelijkheid maar die op een geheel eigen wijze interpreteer. Op dit moment werk ik aan kleine tafels waarbij werken van beroemde kunstenaars zoals Salvador Dali, Frida Kahlo, Piet Mondriaan en Pablo Picasso, de inspiratiebron zijn. De bijzonder vormgegeven gestalten hebben elk een eigen karakter waarbij door mij gevonden materialen in de objecten worden geïntegreerd.

De objecten uit de serie Tabel-Art kunnen zowel als een sculptuur in de ruimte worden geplaatst maar ook als gebruiksvoorwerp dienen.

De eyecatchers komen mede voort uit een grote passie voor schoenen. Bij deze objecten laat ik me o.a. inspireren door beroemde ontwerpers zoals Jan Jansen.

Alle werken zijn unica.

Marije Samuels

Als kunstenares is de natuur voor mij een onuitputtelijke bron. Respectvolle en kunstzinnige ingrepen in het landschap, maken de bekende omgeving tot nieuwe beleving door kunst en details toe te voegen. Er wordt vooral gewerkt met natuurmaterialen, zoals wol. Mijn liefde voor de natuur en de schoonheid en wijsheid die hierin te vinden is willen ik graag met u delen middels de beelden.
Het werk nodigt u uit tot verwondering, ontspanning en deelname. Zodat de natuur en de kunst samen beleefd kunnen worden. Ervaar, geniet, ontvang.

Marieke de Beurs 

Marieke de Beurs maakt illustraties, games, boeken
en tentoonstellingen. Marieke is freelance illustrator en grafisch ontwerper en studeerde aan de Kunstacademie in Den Haag.  Ze groeide op met de zoute zeewind van Texel in haar gezicht. De natuur is een grote inspiratiebron voor haar werk, net als haar familie, vrienden en de mensen waarmee ze werkt. In haar werk wil ze de essentie van een beeld, karakter of thema zo dicht mogelijk raken en daarmee een verhaal of sfeer overbrengen. Ze tekent graag op haar iPad en voorziet de illustraties van kleur in Photoshop. Het spel om kleuren, textuur, compositie en contrast in balans te brengen maakt haar blij.

Liedeke Veninga

Liedeke Veninga werkt nu voornamelijk met metaal. Veel succes heeft ze met haar metalen stroken, die een vreemde harmonie met hun omgeving tot stand brengen. ‘Krullen van de ziel’. Het wordt veelal koud gebogen en later verzinkt en op kleur gebracht met kleuren die herinneren aan geoxideerd koper, rood of goud. Van haar werk kun je zeggen dat het zeer aanwezig is maar toch ijl en raadselachtig. Er is evenwicht. Er is samenhang tussen cultuur en natuur. Het hint naar iets groters, iets wat we alleen kunnen kennen uit de dingen om ons heen en in onszelf. Het is er. We weten dat het er is maar het blijft zoeken naar het wat en hoe. Dat is de kracht van kunst. De kracht van haar handwerk. Van kijken en van ervaren. Daar gaat het ook volgens Liedeke zelf om.

Janneke Makkink

Industriële  architectuur is het uitgangspunt voor mijn werk. Ik bouw fabrieken, koeltorens, silo’s, hoogovens en pakhuizen niet na maar pak de kenmerkende aspecten, zoals schoorstenen, bogen, steunberen, poorten. Daarnaast werk ik met perspectief, waardoor alle vormen een vertekend beeld geven van de werkelijkheid.

Erik Klein Schiphorst

Sinds 1989 zelfstandig met Klein Schiphorst Design. Een dynamisch en altijd creatief bedrijf dat al veel facetten van het ondernemersvak heeft gezien.

Vanaf 2019 hou ik me fulltime bezig met wat in gangbare termen scrap art, metal art, kinetic art en creative welding wordt genoemd.

HET VEERKWARTIER OP INSTAGRAM