KUNSTLIJNHAARLEM

 

Het Veerkwartier is een plek in de natuur van Haarlem. Tijdens de Kunstlijn weekenden geeft het Veerkwartier haar locatie plus eigen eiland aan 12 kunstenaars Astrid Stoffels, Dominiek Steinmeier, Ellen van Rijsdorp, Irene Bruns, Margriet van Tilborg, Janneke Makkink, Jannie van der Wel, Karen Winubst, Kien Hertogh van studio K, Margriet van Tilborg , Mark van Kuppevelt, Marijke in den Bosch en Sarah Michael. De kunstenaars nemen de plek binnen & buiten over om de bezoekers te verrassen en stil te laten staan en te genieten van de prachtige omgeving van de Veerplas

Het Veerkwartier is een niet te missen & bijzondere locatie tijdens de kunstlijn. Naast kunst is het Veerkwartier de perfecte plek voor koffie met taart, een kunstlijnlunchspecial en/of een borrel tijdens de Kunstlijn 2022.

Het Veerkwartier is in het weekend tijdens de Kunstlijn open van 11 – 18 uur voor koffie, taart, lunch en borrel. Niet alleen voor kunst liefhebers maar voor iedereen.

 

ASTRID STOFFELS

“Ik ben gefascineerd door de oerkracht van de natuur in al haar schoonheid en gewelddadigheid, kwetsbaarheid en onverwoestbaarheid. De gevoelens die dat bij mij oproept zet ik om in fictieve landschappen.” Olieverf, was, gemengde techniek op linnen én op houtpaneel zijn mijn gereedschappen. Ter inspiratie maak ik foto’s en leg momenten in de natuur vast met mijn camera. De foto’s en indrukken fungeren als een visueel dagboek. In mijn atelier zet ik de ideeën om in een fictief landschap, dat beantwoordt aan de gevoelens die het oorspronkelijke beeld bij mij opriep. Een landschap geabstraheerd van de werkelijkheid.

Zie mijn werk als “moodboards” voor zover ze mijn eigen gevoelens uitdrukken in licht en kleur, zwaarte en speelsheid, beweging en verstilling.

DOMINIEK STEINMEIJER 

Gepassioneerd sieraden maker met als specialisme het metaal Titanium. Bewust maak ik kleine unieke sieraden collecties van titanium, die ik handmatig vervaardig. Het is de perfectie van de imperfectie; niet één stuk is hetzelfde. Daarbij zoek ik de grenzen van het titanium op door het uit te slaan, te buigen, te rekken en te strekken en vervolgens te anodiseren. Technieken uit de oudheid in combinatie met hightech titanium. Calder, Margritte, Escher, Mirò en de natuur zijn een bron van inspiratie voor mij. Ook werk ik met het medium glas. Glassculpturen geven mij de mogelijkheid om transparantie en 3 D bij elkaar te brengen, fascinerend! De glassculpturen die ik maak zijn geïnspireerd op de voortgang en het verval in de natuur. Schimmels zijn daarbij het sleutelwoord, zonder hen geen leven!

ELLEN RIJSDORP

Ellen Rijsdorp maakt gedraaide keramische objecten waarbij de gebruiksfunctie is losgelaten. Binnen de beperking van het draaien op de schijf worden de grenzen opgezocht. Verwondering met name in de natuur, is voor haar een aanzet tot kijken, voelen en beleven. Vormen waar wind, water en vuur of andere aardse elementen mee hebben gespeeld. Een stuk boomschors, leisteen, verweerd ijzer; de ritmes die daarin voorkomen zijn een inspiratiebron voor de oppervlakte structuren van het werk.

Ellen presenteert op deze kunstlijn dubbelwandige ondersteboven gedraaide objecten waarin, al draaiend een ritme wordt geslagen. Deze structuur wordt na de biscuitstook ingewassen met glazuur.  De binnenvormen zijn soms gevuld met een dun laagje goud.  De objecten balanceren op een rubber ring en kunnen op diverse manieren neergezet worden. Ze nodigen uit om aangeraakt te worden.

Na een vruchtbare werkperiode in China zijn schaalobjecten ontstaan. Keramische vormen met grof afgewerkte randen: alsof het uit de rotsen is gehakt. Gevonden na jarenlange verwering. In de kommen ligt soms, diep verscholen een meertje van glazuur. De objecten ogen stoer maar ook deze nodigen u uit om ze in handen te nemen.

IRENE BRUNS

‘Het thema voor m’n kunst is vaak ‘Moeder natuur’, en hoe we met haar en elkaar omgaan.Mijn techniek is meestal handarbeidtechnieken zoals borduren, naaien en punniken.Een soort borduuractivist. Ik schilder met garen.’

JANNEKE MAKKINK

Janneke Makkink (Ede 1947) volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam (1978). Specialisatie keramiek bij docent Hans de Jong. Na haar opleiding was Janneke werkzaam als docent aan de Pabo te Haarlem in de beeldende vakken. Vanaf 1990 werkt zij in het atelier van keramiste Irene Andreae. Sinds 2007 heeft zij haar eigen atelier in Haarlem. Janneke is geïnspireerd door industriële architectuur en het thema perspectief.

JANNIE VAN DER WEL

Al vele jaren werk ik met klei, als docent en als beeldend kunstenaar.

Sinds 2015 heb ik mijn atelier in Haarlem. Architectuur en natuur zijn voor mij onuitputtelijke inspiratie bronnen. Mijn objecten zijn abstract en met een monumentale uitstraling. Vaak is de boogvorm te zien,  als poort of verwerkt in het object. De structuur van de huid, het relief , lijnenspel en kleur zijn voor mij belangrijke elementen. De objecten bouw ik op uit platen klei en ze worden op steengoed temperatuur gestookt. Meestal zijn ze geschikt voor buiten.

KAREN WINUBST

Mijn werk bestaat uit landschapsfotografie, waarbij vormen en structuren belangrijk zijn. De natuur staat centraal; overweldigend, ruig en krachtig, maar tegelijk ook sereen en rustgevend. Ik verzamel (fotografisch) landschappen, van mijn eigen omgeving, het strand en de duinen, maar ik vind het ook fijn om de wereld rond te reizen om nieuwe landschappen te ontdekken. De foto die op locatie wordt genomen is slechts het beginpunt. Door daarna te ‘schilderen’ met mijn beelden, te spelen met kleuren, het toevoegen van allerlei lagen, wil ik de intensiteit van het beeld verhogen. Het doel is om de kijker mee te nemen in mijn aandacht voor de texturen en details van de natuur. Het gaat mij niet om de fotorealistische weergave, maar om mijn kijk op de schoonheid en pracht om ons heen.

KIEN HERTOGH

kunstlijn haarlem

Oude, bestaande kastjes worden gerestaureerd en kaal geschuurd. De poten worden vervangen door sterke takken. Door de dynamiek tussen de grillige, ruige takken en de keurig geschaafde kastjes komen ze tot leven. Er ontstaan karakters die uitdagen, verlegen zijn, wulps soms, stoer of brutaal.

De namen die ze krijgen zijn ontleend aan overeenkomende karakters uit de werken van Shakespeare, om de unieke aard van de objecten te benadrukken. De fraai beklede laadjes vormen een mooi verrassingselement. Hoewel de steltlopers breekbaar en frêle ogen, zijn ze stabiel en gebruiksvriendelijk. Bestaande houten klokjes en schilderijlijsten ondergaan een soortgelijke behandeling. Vanzelfsprekend is elke object uniek. Ook werk in opdracht.

MARGRIET VAN TILBORG

Beeldend bezig zijn is voor mij het doorlopen van een proces, een hop-on hop-off tour.

Een eeuwige behoefte om “iets’ nieuws te proberen. Niet nadenken, maar spelen, ontdekken, scheppen en me laten verrassen door een uitkomst. Ik laat me hierbij inspireren door te kijken naar alles wat er om mij heen te zien is, door een bril die dat probeert te veranderen. Door gebruik te maken van heel uiteenlopende materialen en technieken blijf ik mezelf uitdagen. Een diepere betekenis of concept is er niet, er zijn al zoveel kaders en verwachtingen in het leven.

MARK VAN KUPPEVELT

Waar kunst en natuur elkaar ontmoeten

MARIJKE IN DEN BOSCH

Mijn hoofd is nooit leeg en mijn handen liggen nooit stil.

Talloze, succesvolle exposities heeft zij al op haar naam staan.
Marijke In den Bosch; beeldend kunstenares in hart en ziel.
Zij bewerkt klei met diverse oxides en bodystains.
Door dit op verschillende temperaturen te stoken ontstaan er verrassende resultaten; de keramische beelden krijgen hierdoor een ongebruikelijke uitstraling en bewijzen tevens de artistieke kwaliteit van de kunstenares.
De belangrijkste inspiratiebron voor haar zijn de mensen die haar steeds weer nieuwe energie geven om verder te experimenteren.
Toch streeft zij anatomische juistheden in haar werk niet na.

“Een proces van jaren dat steeds weer vernieuwende resultaten oplevert.”

SARAH MICHAEL

Sarah Michael werkt al meer dan 25 jaren in Nederland als professioneel keramiste. Zij maakt kleurrijke sculpturen die geïnspireerd zijn door actuele onderwerpen. Daar probeert zij een optimistische en humoristische draai aan te geven!

HET VEERKWARTIER OP INSTAGRAM