KUNSTLIJN

Het Veerkwartier is een plek met ruimte. In letterlijke & figuurlijke zin. Een plek in de natuur aan de rand van de stad Haarlem. Een locatie aan de Veerplas waar de horizon te zien is. Het Veerkwartier durft open te staan voor het experiment.

Tijdens het Kunstlijn weekend 2021 geeft Het Veerkwartier haar plek – binnen en buiten (de Veerplas) aan de kunstenaars Anneke Peereboom, Dominiek Steinmeijer, Ellen Rijsdorp, Jannie van der Wel, Joop Koopman & Jonat Deelstra. Deze kunstenaars nemen Het Veerkwartier over om de bezoekers te laten dwalen, maar vooral om blikken te verruimen. In een tijd waar we open moeten durven staan voor nieuwe inzichten en ideeën. Naast kunst is er tijdens de Kunstlijn: muziek, goede koffie met zelfgebakken taart, lekkere wijn & speciaal bieren. Voor het Kunstlijn weekend zorgt de keuken van Het Veerkwartier voor een heerlijke lunch,- en dinergerechten met ingrediënten uit het seizoen.

Anneke Peereboom

Anneke Peereboom, woont en werkt momenteel in Edam. Citaten uit recensies: “Er heerst luchtigheid in de schilderijen. Dat is nogal opmerkelijk, omdat de onbevangen ondertoon niet gekoppeld is aan een snelle, vlotte toets. De schilderijen die Peereboom exposeert, zijn het resultaat van een langdurig proces. De huid van de doeken verraadt een schildertrant die niet los gezien kan worden van veelvuldig overwegen. Schilderen, overschilderen, toevoegen, wegnemen en opnieuw nuanceren leiden uiteindelijk tot gelaagde composities waarin de worsteling met onderliggende lagen zichtbaar is gebleven.”

“Met haar schilderijen en grafiek brengt ze ons in zomerse sferen. Zij zet vormen die doen denken aan huizen, boten, vogels en alledaagse huiselijke dingen in een speels ritme bij elkaar. Samen met het net zo ritmische kleurenpalet zijn het plezierige herinneringen aan bijvoorbeeld een diner, een heerlijke vakantie, de fascinerende natuur. Ook weerspiegeling in glinsterend water zijn een niet aflatende inspiratiebron voor de kunstenares. Je voelt de hitte van het landschap, de drukte van de stad en de koelte van het kabbelende water.”

www.annekepeereboom.nl

Dominiek Steinmeijer

“Bewust maak ik kleine unieke sieraden collecties van titanium, die ik handmatig vervaardig. Het is de perfectie van de imperfectie! Niet één stuk is hetzelfde. Daarbij zoek ik de grenzen van het titanium op: door het uit te slaan, te buigen en te strekken. Technieken uit de oudheid in combinatie met materiaal van nu: titanium, een hightech materiaal.”

Dominiek is veelzijdig; zij ontwerpt en maakt niet alleen unieke titanium sieraden, maar ook kleurrijke glassculpturen en gedenkmonumenten van glas. Deze glasmonumenten ontstaan in samenwerking met de familie. Het moet ondanks het verdriet een plek worden om van te houden. Niet alleen nu, maar ook nog over jaren.”

www.dominieksteinmeijer.nl

www.haarlemskunstatelier.nl

 

Ellen Rijsdorp

Ellen Rijsdorp maakt gedraaide keramische objecten waarbij de gebruiksfunctie is losgelaten. Binnen de beperking van het draaien op de schijf worden de grenzen opgezocht. Verwondering met name in de natuur, is voor haar een aanzet tot kijken, voelen en beleven. Vormen waar wind, water en vuur of andere aardse elementen mee hebben gespeeld. Een stuk boomschors, leisteen, verweerd ijzer; de ritmes die daarin voorkomen zijn een inspiratiebron voor de oppervlakte structuren van het werk.

Ellen presenteert op deze kunstlijn dubbelwandige ondersteboven gedraaide objecten waarin, al draaiend een ritme wordt geslagen. Deze structuur wordt na de biscuitstook ingewassen met glazuur.  De binnenvormen zijn soms gevuld met een dun laagje goud.  De objecten balanceren op een rubber ring en kunnen op diverse manieren neergezet worden. Ze nodigen uit om aangeraakt te worden.

Na een vruchtbare werkperiode in China zijn schaalobjecten ontstaan. Keramische vormen met grof afgewerkte randen: alsof het uit de rotsen is gehakt. Gevonden na jarenlange verwering. In de kommen ligt soms, diep verscholen een meertje van glazuur. De objecten ogen stoer maar ook deze nodigen u uit om ze in handen te nemen.

www.ellenrijsdorp.nl

 

Jannie van der Wel

Al vele jaren werk ik met klei,  als docent en als beeldend kunstenaar. Sinds 2015 heb ik mijn atelier in Haarlem. Architectuur en natuur zijn voor mij onuitputtelijke inspiratie bronnen. Mijn objecten zijn abstract en met een monumentale uitstraling. Vaak is de boogvorm te zien,  als poort of verwerkt in het object. De structuur van de huid, het relief , lijnenspel en kleur zijn voor mij belangrijke elementen. De objecten bouw ik op uit platen klei en ze worden op steengoed temperatuur gestookt. Meestal zijn ze geschikt voor buiten.

www.jannievanderwel.wixsite.com

 

Jonat Deelstra

Jonat Deelstra (1991) woont en werkt nu ruim tien jaar in Amsterdam. In 2018 haalde Jonat zijn Bachelor in Illustratie aan de HKU. Sindsdien werkt hij voornamelijk als schilder, maar ook grijpt hij graag naar nieuwe materialen. Zo bouwt hij installaties, maakt hij tekeningen, houtsnedes, keramisch werk en animaties.
Deelstra is multidisciplinair waardoor hij zich op vele manieren kan uitdrukken. Zijn series bestaan vaak uit een mix van verschillende disciplines. De schilderijen van Jonat Deelstra hebben magisch realistische trekken. zijn schilderijen zijn vervreemdend alsof er iets onheilspellends staat te gebeuren. Jonat vindt zijn inspiratie in andere culturen en religies: ”Ik heb het bovennatuurlijke nodig. Ik heb behoefte om het mysterie van het menselijk bestaan te leren kennen.” Hij is te zien in verschillende particuliere en bedrijfscollecties.

www.jonatdeelstra.com

 

JOOP KOOPMAN (1952)
Sinds 2001 werkt hij full-time als beeldend kunstenaar in de keramiek. De beelden, hoofdzakelijk vrouwenfiguren, zijn geinspireerd op vruchtbaarheidsbeelden uit verschillende landen, culturen en tijden. De beelden worden hoog gestookt en kunnen daarom zomer en winter buiten staan. Zijn voorkeur gaat uit naar de grotere beelden vanaf 70 cm, maar ook het kleinere werk wordt alom gewaardeerd. Met zijn laatste creaties, de opwaaiende zomerjurken, geeft Joop regelmatig workshop bij Populus Art Beverwijk onder de naam “Rubensvrouwen”.

www.joopkoopmankeramiek.nl

 

HET VEERKWARTIER OP INSTAGRAM